lördag 30 april 2011

Valborgsmässosallad

Hejsan!

Nu sitter jag i soffan och slöar efter en mysdag i solen. Vi tog en långpromenad genom Fiskebäck bort till Hinsholmens båthamn och kollade på när båtfolket fixade med sina båtar. På Hinsholmen fanns det också mycket lägligt ett litet kafé där vi fick en glass och en kaffe. Till lunch blev det en sallad med en massa godsaker i. Sallad är väl ändå den bästa maten när det är varmt ute :) och nu finns det ju så himla mycket goa grejer i grönsaksdisken också!


Valborgsmässosallad för två

knappt 1/2 ask rucolasallad
1 stor klyfta isbergssallad
1/2 gurka
2 tomater
1 näve sockerärtor
1 mozarellaost
2 rädisor
4 klyftor honungsmelon
2 jordgubbar
150 g skivat kött typ smörgåspålägg (vi hade rökt oxkött och kalkon)
1 näve pinjenötter
olivolja
salt
kvarnmalen svartpeppar
keso med smak av feta-oliv

Skölj grönsakerna. Strimla sallad och skär tomater och gurka i större bitar. Dela rädisorna och jordgubbarna i halvor. Skiva mozarellan. Lägg upp salladssakerna direkt på tallrikar i samma ordning som i listan ovan. Smaklig måltid!

fredag 29 april 2011

Rabarber i folie

Till dessert åt vi ikväll rabarber. Även dessa tillagades smidigt på grillen och serverades tillsammans med husets numera traditionella yoghurt- och gräddfluff. Jag har sagt det förr men har ni inte provat denna blandning så gör det! Hur gott som helst :)

Bilden blev tagen i en hast för jag var lite sugen :)
Rabarberpaketen (2 personer)

2 rabarberstänger
3 tsk socker
2 tsk potatismjöl
kanel
vaniljsocker











Skölj, skala och centimeterskär rabarbern. Lägg dem i mitten på ett folieark.
Blanda socker, potatismjöl, kanel och vaniljsocker i en skål. Strö blandningen över rabarbern.
Vik ihop till ett paket och tillaga på grillen. Vi la på rabarbern när vi satte oss för att äta maten. Sedan råkade den ligga lite för länge och krympa ihop (och bränna fast) till nästan ingenting. Men det var gott i alla fall :)

Fluffet

ett par slevar turkisk yoghurt
en skvätt vispgrädde
vaniljsocker

Vispa grädden med vaniljsockret. Blanda grädden med turkisk yoghurt. Lägg upp blandningen i portionsglas och låt stå kallt tills det är dags att äta. Skeda på rabarbern på fluffet och njut! Jag hade tänkt göra någon form av smulpajssmulor/havrecrunch till detta men det kom annat emellan så att säga. Det fick bli en chokladdoppad havrekaka från ica istället :) Kaffe till detta och fredagsmyset fixat!

När Lubben kom till oss (fisk i foliepaket)

Goderafton!

En solig och skön dag blev det idag också :) Tösen och jag tog en morgonpromenad (fast hon sov bort större delen) ner till Fiskebäcks hamn och förbi fiskbilen på hemvägen. Vi äter alldeles för lite färsk fisk här hemma för att vara göteborgare kan jag tycka, men nu ska det bli ändring! Eftersom vi lite bakvänt åt fredagsburgaren på grillpremiären i måndags kändes det legitimt att göra plats för fisken denna fredags-grillkväll.

I vår familj tycker vi om att packa in saker i folie innan vi lägger dem på grillen. Mest av praktiska skäl som att det inte bränner lika lätt eller ramlar genom grillgallret, men också för att man kan slänga i allt möjligt som ger smak och så får man en saftig och fin maträtt! Det var alltså i folie även denna fisk skulle sluta sina dagar. Efter att ha konsulterat damen i fiskvagnen (som visserligen mest pratade med tösen) blev det en Lubb som fick följa med oss hem. Lubben, som är ungefär som en tjock torsk, underhöll tösen hela vägen hem, vilket var tur eftersom hon vid det här laget började bli rätt hungrig och trött på att sitta i vagnen.


Fisk i foliepaket

1 bit färsk fisk (vilken sort som helst fungerar, mängd efter antal personer)
1 citron i skivor
1 knippe dill
1 knipplök i skivor (ej stjälken)
smör
salt
folie







Salta fisken runt om. Lägg tre skivor citron i mitten av foliearket. Lägg fisken ovanpå citronerna. Lägg resten av citronerna på ena halvan av fisken tillsammans med löken och dillen. Vik över andra fiskhalvan. Lägg på ett par smörklickar eller om du har flytande smör. Vik ihop foliet till ett paket. Om fisken inte är så lång att den kan dubbelvikas eller om du har flera bitar kan man bara lägga citroner, lök och dill under och över istället. Fisken är klar när det går att sticka en kniv rakt ner utan motstånd.
Till fisken åt vi potatis och sparris (också tillagade i folie) en sallad och en kall sås med senap i.

Lubben innan grillen..

..och färdig att ätas!
Potatis och sparrispaket

mängd potatis efter hur många ni äter (jag tog en per person vilket var lite snålt..)
grön färsk sparris (2-3 per person)
1/2 citron
dillkvistar
folieark (ett per person)
salt
kvarnmalen svartpeppar

Skiva potatisen. Smörj foliearken med olja eller smör. Det gjorde inte jag och det brände fast kan jag säga. Lägg potatisskivorna på foliearken. Salta lite. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta delen. Dela sparrisarna på mitten. Placera sparrisen ovanpå potatisskivorna. Lägg på ett par dillkvistar, pressa över citron och släng på lite salt och peppar. Vik ihop till paket. Potatispaketen och fiskpaketen kan tillagas samtidigt på grillen.


Sallad

en stor näve sockerärtor
rädisor
några salladsblad
en bit gurka
ett par tomater
stjälken från knipplöken (den som gick till fiskpaketet)
1/2 citron
olivolja
salt
peppar

Skölj sockerärtorna och skär dem på mitten. Skölj rädisorna och skiva. Skär gurka, tomat och sallad i lämpliga bitar. Skiva knipplöksstjälken. Lägg alltsammans i en skål. Pressa på rejält med citron. Skvätt på lite olivolja och smaka av med salt och peppar.

Den goda såsen

turkisk yoghurt
majonäs
citron
ett knippe dill
god senap av dijontyp (jag hade turen att hitta en delikat whiskey senap i kylen som jag tror svärföräldrarna lämnat :)
salt
peppar

Sleva upp turkisk yoghurt i en bunke. Räkna fyra stora slevar till fyra personer.
Klicka i ungefär en matsked majonäs och lika mycket senap. Klipp ner dillen. Kläm i citron efter smak. Salta och peppra och smaka av. Klart!
Denna såsen blev jättegod! både söt och syrlig men ändå mild. Passade mycket bra till både fisken och sparrisen.






Mycket smarrig grillkväll! Tösen fisk ett eget paket med lubb, citron och potatis. Potatisen var ingen höjdare och citronen (första gången hon åt) trodde hon nog att vi försökte förgifta henne med. Men lite lubb petade hon allt i sig :) Det blev dock en snabb grillkväll eftersom skuggan låg på oss och vinden blåste lite för friskt. Efterrätten lagades på grillen men fick lov att ätas inne i soffan.
Nu sover både karl och barn här så jag ska väl ansluta mig till dem snart.

Sov nu så gott och ha en härlig valborgsmässoafton imorgon!












onsdag 27 april 2011

Hemmagjorda Hamburgare på grillen

Hej på er!

Vi hade grillpremiär i måndagskväll när en av mina systrar var på besök. Det var förstås hamburgare som stod på menyn! Skuggan kom lite snabbare än vi räknat med, men det var ändå skönt att sitta ute, och maten var god. Burgarna gjorde sig fin fint med lite äkta röksmak från grillen och en och annan bränd kant. Karln som är hamburger-ansvarig meddelar att burgarna drar ihop sig lite mer långsamt på grillen än i stekpanna. Han brukar banka ut dem i handen för att få dem platta men ska ni grilla så är tipset alltså att banka med måtta.


Vitlökssås i burgarna gjord på majonäs, turkisk yoghurt och vitlök.


Till 6 hamburgare:

500 g nötfärs (vi kör med närproducerad ekologisk)
worchestershiresauce
HP-sås
salt
kvarnmalen svartpeppar

Blanda alltsammans och provstek en bit innan ni formar hamburgarna och gör er klara för grillen.
HP-såsen var ny för oss. Och jag ska erkänna att jag kände inte så stor skillnad. Kanske själva grillsmaken och utekänslan tog över för det var riktigt goda burgare! men jag tror inte man ska tacka HP-såsen för det..

Utbankade biffar och den obligtoriska hamburger-ölen. Redo för grill.
En tillbehörs nyhet är att vi bytt ut isbergssalladen i burgarna mot sådan här småsallad man kan köpa färdig mixad i påse. Hur smidigt som helst! Blir lite mer smak och så slipper man hålla på att skölja och dela sallad. Och vänta på att den ska rinna av för det hinner aldrig vår :) Bara att ta en liten näve och lägga på. Vi gjorde även en sallad till maten istället för pommes denna gången. Kändes lite mer grillaktigt.


I salladen hade vi förutom vanliga saker som tomater, gurka och sallad även:
klippt dill
färsk basilika
fetaost
sockerärtor
champinjoner
soltorkade tomater

Vi hade kvar av hamburgebröden jag bakat till förra gången, kanongoda måste jag få lov att säga :) Receptet finns som tidigare sagts på victoriasprovkok.se. Det ska ju då vara sesamfrön på dem också men det fanns inte hemma. Med syrrans goa vitlökssås blev denna grillpremiär smaskig värre!

Ikväll har vi grillat korv inomhus och ätit i kvällssolen på balkongen. Vi åt sådana där jättekorvar med hög kötthalt. Dom är goda men jag kan känna att nästa gång blir det vanliga hederliga kumlakorvar. De här får ju inte plats i bröden! Karln åt utan bröd, men då tycker jag inte man kan kalla rätten korv med bröd.. Hmm.. man kanske kan baka korvbröd av hamburgebrödsreceptet!? Det ska jag testa. Nu ska jag sova. Jag har jobbat i helgen och inatt och tösen har varit febrig och lite småeländig så nu behöver vi alla sova. Kanske ska påpeka att det bara är jag som fortfarande är vaken. Sov så gott alla och tänk på vad härligt att våren kom i sånt överflöd och plötsligt blev alla så glada igen!

fredag 22 april 2011

Fluffdessert med choklad, mandel och kaffe

Hej igen!

Svärmor, svärfar och bebis sover i soffan och karln och hans bror ska kolla film så jag kan väl lika gärna köra vidare här på bloggen med lite gamla recept jag inte hunnit lägga ut :)

Den här supersmaskiga och frächa desserten åt vi förra helgen efter vår första italienska middag (vi gjorde ju en favorit i repris ikväll på förrätt och huvudrätt). Den är superlätt att göra och såå himmelskt god! Eftersom den innehåller yoghurt och är lite syrlig i smaken passar den bra efter en middag med vitlök eller starka kryddor då den neutraliserar och frächar upp lite. Denna smaksatte jag med kaffe, choklad och mandel men man kan även göra den med frukt och få den lite lättare. Jag har tidigare lagt ut recept på en mangovariant här på bloggen.




Du behöver:

turkisk yoghurt
vispad grädde
en skvätt kallt kaffe
mandelbiscotti (havrekakor eller liknande går också bra)
hackad sötmandel och ett par hela till garnering
mörk choklad, några rutor
vaniljsocker
kakopulver
kanel

Jag brukar ta lika delar turkisk yoghurt och vispad grädde. Mängden varierar eftersom jag oftast gör den här desserten för att jag har en gräddskvätt över. Skulle tro att 3 dl av varje är lagom till 4-5 personer. 1 biscottikaka per person och en halv chokladbit.

Vispa grädden och blanda med yoghurten i en bunke. Blanda ner lite i taget och smaka av beroende på hur syrligt/gräddigt du vill ha det. Rör ner ett par tsk vaniljsocker. Smaka!
Häll upp en skvätt kaffe i en skål och vänd snabbt kakorna i detta. De ska bli blöta men inte mosiga, det går snabbt! Blir de ändå för blöta så smakar det fint ändå, jag har gjort den missen ;) Lägg en stor klick grädd- och yoghurtfluff i botten på fyra små glas. Dela kakorna och lägg i några bitar. På med mer fluff, kakbitar igen och sen fluff högst upp. Strö över hackad mandel, pudra över kakao och kanel. Toppa med en hel mandel och en halv chokladruta. Vill man kan man varva hackad mandel, kakao och kanel mellan lagren också beroende på hur mycket smak som önskas.
Till denna delikata anrättning drack vi mynta te. Häll kokande vatten över ett par kvistar färsk mynta i glas och klicka i honung. Mycket uppfriskande efter vitlöksmiddagen och gifte sig fin fint med dessertens smaker.

Det här är bland det godaste jag vet ska jag säga. Jag blev nästan lite sugen på att göra den imorgon fast vi inte tänkt ha någon påskdessert. Får se.. kanske spar den till söndag. Imorgon lär ju alla vara lite godisfulla ändå kanske ;)



Nu tackar jag för mig. Gonatt!









Pannacotta

Godafton!

Hoppas ni alla haft en skön långfredag oavsett om ni varit lediga och ute i solen eller jobbat. Här har vi precis avslutat vår italienska afton med en pannacotta, en kaffe och (för vissa) en whisky. Pannacottan gick hem hos alla. Och då vill jag påpeka att familjen här i soffan är inga dessertälskare så det är ett gott betyg!

Det är första gången jag gör pannacotta "på riktigt" med gelatinblad, tidigare har jag använt gelésocker. Det var mycket enklare än jag trodde! Vet inte varför jag varit så rädd för dessa gelatinblad. Trodde nog att det var krångligt och svårt att få bra, men det var det inte :) Det går att styra sötman lite mer utan gelésocker vilket var precis det jag var ute efter. Denna pannacottan har smak av kaffe, honung och vanilj och var precis så där len och krämig i smaken som man önskar. Den fick plus i betyg här hemma för att den inte var så söt. Mycket god avslutning på dagen! Receptet räckte ikväll till fem personer, fast är man väldigt dessertsugen så blir det nog bra för fyra ;)



5 dl vispgrädde
4 msk honung
2 tsk vaniljsocker
2 tsk snabbkaffepulver
2 gelatinblad

Till garnering: halverade jordgubbar, myntablad och riven mörk choklad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp grädden i en kastrull.
Under tiden grädden kokar upp, mortla snabbkaffet till fint pulver eller krossa på annat sätt.
Ta kastrullen från plattan och rör ner honungen och vaniljsockret.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem lite. I receptet jag använde stod det att de ska rinna av på hushållspapper men det har jag inte hört nåt om innan så jag vet inte hur viktigt det är.. Mina fick snabbligga på papper medan jag rörde ut honungen i grädden.
Rör ner kaffepulvret och gelatinbladen. Rör noga tills allt löst sig.
Häll upp i små glas. Plasta och ställ i kyl minst fyra timmar.
Garnera strax innan servering med riven choklad, en halv jordgubbe och en liten myntakvist.

Nu har familjen nästan somnat här i soffan :) Lång långfredag, men härlig! Imorgon ska jag åka och jobba på kvinnojouren hela dagen. Det ska bli roligt. Många kvinnor som bor hos oss nu så det blir nog fullt upp :) En glad påsk på er alla!


*Är det förresten någon som läst senaste nummret av Buffé? Där finns recept på en quinoasallad som jag kan rekomendera. Vi åt den till lunch idag tillsammans med stekt lax och färsk sparris. Mycket gott och frächt! Förutom det som stod i receptet tillsatte jag tomater, gurka och sockerärtor.

Italiensk pasta

Hej på er alla!

Vilken härligt solig skön dag vi har här :) Precis hemkomna efter en promenad vid Fiskebäcks hamn. Familjen har kommit på besök och sitter och njuter av solen på balkongen. Tösen sover. Här kommer receptet på den italienska pasta vi ska laga till huvudrätt ikväll. Denna rätt är en av karlns specialiteér och den är helt fantastisk kan jag säga. Tomatsåsen till pastan slår alla färdigköpta och blir det eventuellt något över kan man använda den på pizza :)



Till 4 personer:

8-10 stora tomater
2 vitlöksklyftor
1 burk pesto (150-200g)
olivolja
salt
svartpeppar
oregano

4 portioner pasta typ fjärilar eller andra "bitar"
8 skivor lufttorkad skinka
färskriven parmesanost
färsk basilika

Börja med tomatsåsen.
Sätt ugnen på 220 grader. Olja en plåt och placera ut tomaterna. Skär ett kryss i varje tomat.
Riv över vitlöken, salta, peppra och skvätt över olivolja.
Sätt in plåten i ugnen 15-20 minuter. Tomaterna är klara när de går sönder om man trycker på dem.
Sätt pastan på kokning.
Medan pastan kokar: Mosa tomaterna med en trägaffel. Plocka bort stjälkbitarna. Blanda tomatmoset med peston och oregano. Det ska synas att det är handmosat så kör det för all del inte i en mixer.
Lägg upp pastan i skålar, sleva över tomatsåsen, placera skinkan lite snyggt ovanpå och riv till sist över parmesan. En basilikakvist på toppen och klart för servering!



torsdag 21 april 2011

Bruchetta

Hej!

Sent förra lördagskvällen hade vi italiensk afton här hemma. Tre rätter skulle vi köra och kom väl igång med maten strax efter nio. Vi råkade nämligen bli kvar på IKEA lite för länge.. lördagkväll var en bra IKEA-tid det var nästan bara vi där :) Efterrätten kom fram först vid midnatt men vad gjorde väl det. Såå god mat ska jag säga! Vill ni äta något som lyfter både kropp och själ så laga detta. Till förrätt år vi bruchetta. Vi hade en kryddmix som grund till tomatröran men det behöver man inte ha.



Till 4 personer:

8 skivor formfranska, lantbröd eller liknande
1 mozarellaost
blandade salladsblad (vi hade en liten mix-påse)
en liten bit gurka
8 skivor italiensk salami

bruchettamix eller:  4 tomater
                               3 vitlöksklyftor
                               1 kruka basilika
                               2 msk olivolja
                               salt
                               svartpeppar

Finhacka tomaterna, pressa vitlöken, hacka basilikan och blanda alltsammans med olivolja, salt och peppar.

Skär kanterna av bröden och rosta dem eller stek i smör i stekpanna tills de blir gyllenbruna.
Servera tomatröran på bröden tillsammans med mozarella, salami och sallad. Kalasgott!

Campingmiddag på balkongen

Hejsan svejsan alla nattugglor!

Ikväll har vi ätit middag på balkongen. Pasta från påse med skinka, och en ölkorv till förrätt. Låter sisådär kanske men det var vår lyxmat den veckan vi vandrade Kungsleden för ett par år sedan. Och vad gör man inte för att liva upp gamla fina minnen :) Tösen såg smått förvånad ut när vi tryckte på henne overallen och baxade ut barnstolen på balkongen klockan halv 9 på kvällen, men hon åt sin gröt med god aptit.


Imorgon kommer karlns föräldrar och bror för att fira påsk med oss. Då blir det mycket god mat vill jag lova! Jag ska jobba i helgen också så det blir kanske något litet bakverk där också. Långfredagsmiddagen blir på italienskt tema eftersom karln min var där för lite sen och längtar tillbaka så fruktansvärt mycket. Nää.. inte riktigt men han köpte med fina kryddblandningar som jag var lite sugen på att prova och därför blev det en italiensk afton förra helgen. Imorgon blir alltså en beprövad favorit i repris :) Ska lägga ut recepten till er. 

Sov nu så gott!

onsdag 20 april 2011

En liten sallad

Goafton på er!

Ikväll har vi varit ute i skogen och promenerat bland vitsipporna och njutit av kvällssolen. Karln skulle på löpträning inför göteborgsvarvet så jag och tösen passade på att följa med och andas in lite natur. Mycket härligt! Till kvällsmat blev det sallad och en brödbit för mig, en proteinshake för karln och gröt för tösen. Fin familjemiddag med andra ord :) Salladen passar nog bättre till en bit kött än bröd kan jag tänka mig. Som grilltillbehör kanske! Men nu hade jag varken grill eller kött ikväll..

Visst ser det ut som att bilden är uppåner? Hm..

För 2-4 personer beroende på hur mycket annan mat man äter

3 tomater
1/2 gurka
1 färsk lök
1/2 grön paprika
3 soltorkade tomater i olja
1 mozarellaost
olivolja
salt
kvarnmalen svartpeppar

Börja med att skiva löken tunt och lägg i botten på en salladsskål tillsammans med olivolja, salt och peppar. Blanda så att löken får ligga och smaka till sig lite. Klipp ner de soltorkade tomaterna, om de inte redan är strimlade vill säga. Skär tomat och gurka i lite större bitar och paprikan i småbitar och blanda ner i skålen. "Bryt" osten (eller skär) i mindre bitar och blanda i. Smaka av med olivolja, salt och peppar.  


En fortsatt mysig onsdagskväll önskar jag er! Imorgon tycker jag nog att påsken börjar, många som jobbar halvdag och så. Tur det om man ska hinna flyga till Blåkulla på kvällen kanske..

Pannkakor och rabarberpaj

Godagens!

Just nu skulle jag och tösen varit påväg ut för att möta Fröken Olsson och båda barnen, men lillan somnade så jag passade på att steka pannkakor på mjölk som höll på att bli överåldrad. De blev dock inte så vidare värst idag. Vet ej om det beror på att jag freestylade lite och blandade rågsikt och extra fint vetemjöl för kakor (eftersom mjölet fortfarande är slut) eller om det bara var en dålig stekar-dag. Kan bli så ibland. 



För ca 10 pannkakor:

2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
3 ägg
6 dl mjölk (röd)
smör att steka i

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner mjölken lite i taget. Knäck till sist i äggen.
Smält lite smör i en panna och börja steket. Och ni vet väl: att första pannkakan får alltid hunden!

Med blåbär och grädde blev det ändå mumsfilibabba!
 Något mer lyckat var årets rabarberpremiär hemma hos Fröken Olsson häromdagen. Vet någon förresten om det börjat komma rabarer i svenska trädgårdar än? Dessa kom från grönsaksdisken på ica och var förmodligen tyska eller liknande. Sommar smakade de i allafall!


Till denna pajen använde vi:

2 rabarberstänger
1 äpple
1 ask färska jordgubbar
mjöl
margarin
socker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda en smuldeg med fingrarna av mjöl, socker, och margarin (eller smör). Det ska bli smuligt men inte torrt. Smaka, om det är gott blir det gott!
Smörj en form. Skär rabarber och äpple i mindre bitar och lägg i formen. Sockra eventuellt lite på frukten. Smula över degen. Grädda i mitten av ugnen tills pajen fått fin färg. Ta ut och skiva över jordgubbarna. Färska jordgubbar på toppen var en riktig hit kan jag lova! Servera med en god vaniljsås och en kopp kaffe. Perfekt som påskfika nu i dagarna :)


Nu ska jag kolla till tösen och släppa in Fröken Olsson med barn.
Ha en trevlig onsdag och hoppas solen skiner på er!

måndag 18 april 2011

Köttfärsröra med indiska smaker och två såser

Hej!

Hoppas ni haft det lika soligt och skönt som vi haft det i Götet idag. Underbart att solen verkligen värmer och att man nästan kan se hur blommor och blad spricker ut överallt :) Värre för alla pollenallergiker förstås.. Inatt gjorde jag mitt första jobbpass sen tösen kom. Det var roligt att vara tillbaka! Skönt också att lilltjejen sov heela långa natten (inte minst för pappan:). Som tur är jobbar jag "sovande natt" och det var en lugn natt så jag fick nog fem timmars sömn i alla fall. Jag gillar att jobba natt, skönt att komma hem på morgonen och ha hela dagen framför sig. Vi har varit ute i solen idag och fikat hos fröken Olsson och bebis. Kvällen bjöd på storstädning och jättegod mat! Ovanligt lyckat måste jag säga. Köttfärsröra med grönsaker och en massa goda kryddor, mums! Två såser med turkisk yoghurt (såsernas räddare i nöden :) som grund blev det också och ris till det. Här kommer recept för 4 personer.



Du behöver:

4 portioner ris
1/2 citron (eller citron på flaska)

500 g nötfärs
1/2 grön paprika
1/2 squash
2 stora tomater
1/2 liten purjolök
2 msk tomatpuré
2 soltorkade tomater
rapsolja att steka i

kryddor:
persilja (färsk eller fryst)
oregano
spiskummin
koriander
ingefära
paprikapulver
svartpeppar
salt

vitlök (färsk eller pulver)
basilika
chili (färsk eller pulver)
olivolja

Sätt riset på kokning. Jag brukar slänga i en skvätt rapsolja i mitt riskok.
Hacka paprika och squash och skiva purjon.
Fräs köttfärs, paprika och squash.
I med alla kryddor och smaka av så det blir rätt mängd. Jag kryddade på rätt bra. Det är ju inga starka kryddor direkt utan det blir bara mustigt och gott.
Klick ner de soltorkade tomaterna i köttfärsen (om de inte är strimlade redan).
Skär tomaten i bitar och lägg i den och purjon.
Låt köttfärsen stå och puttra medan riset blir klart.
Jag lade även i en klick överbliven bruschettaröra men det är väl inte direkt något man har till övers varje dag. Därav vitlöken, basilikan, chilin och olivoljan i ingredienslistan.

Gör såserna så här:

Sås 1: Blanda turkisk yoghurt med hackad gurka och hackad färsk mynta.
Sås 2: Blanda turkiskt yoghurt med mango chutny.

När riset är klart klämmer du i en halv citron och rör runt. Servera köttfärsen med såserna, ris och lite hackad gurka. Färsk koriander på toppen i massor för den som tycker om.

Smaklig måltid!

fredag 15 april 2011

Kantarellmat och äggröra



Kantareller har vi ätit mycket av de senaste dagarna. Smörstekta kantareller är ju bland det bästa som finns så det är ju roligt! Kantarellerna kommer från karlns mormor och morfar men var dom är plockade kan jag inte avslöja för er ;) Ovan ser ni en typisk vad fasen ska vi äta ikväll då? - tallrik. Då blir det lite stekta saker och lite gröna saker. Förra året när hade vi en inneboende kille från Kina hos oss blev det en sådan mix-tallrik hans första kväll och han frågade om det var en typisk svensk middag. Det kunde vi ju inte precis säga att det var.. Men det var sen kväll när han kom, alla var trötta och ingen hade orkat handla.. Vi fick lov att ha en köttbulle-och-mos-middag några dagar senare som kompensation :)  Hur som helst, denna kväll (som nog var i onsdags) blev det förutom kantareller även avokado, salladsresten från lunchen, keso, äggröra, någon slags chorizo-korv och ett par jordgubbar. En lyckad kombination.

Äggröra

Äggröran gjordes på tre söndervispade ägg och en skvätt grädde. Jag gör alltid äggröra i kastrull (vissa gör i stekpanna har jag hört) och rör med en trägaffel. Släng en klick smör i kastrullen först och häll i äggen när den har smält. Ha plattan på låg värme och rör hela tiden så blir det krämigt och bra. När det väl börjar stelna går det supersnabbt så ta gärna kastrullen från plattan innan du tycker att det är klart så är det lagom när du har hunnit få upp det på tallriken. Salta och peppra gjorde vi efteråt eftersom tösen också skulle få smaka. Hon tyckte att det var helt ok tror jag. Satt där och tuggade på sina ägg "smulor". Man kan vispa upp äggen med vatten istället för grädde och det blir precis lika bra men jag råkade ha en gräddskvätt över. Om man använder mjölk blir äggröran hård står det i min Nya Annas Mat och det vill man ju inte för allt i världen :) Fast i bebis-mat-boken från bvc står det mjölk så ja..

Idag blev det kantareller till lunch för mig eftersom jag tagit fram ur frysen igår för en tänkt kvällsmat, men som istället blev en helt vanlig macka? som karln frågande uttryckte det när jag frågade om han ville käka innan löprundan.



Dagens kantareller blandades upp med stekt squash och purjo och serverades med keso och äggröra. Och basilika. Jag lägger basilika på nästan allt när jag väl har det hemma. För tillfället har jag även koriander och mynta sedan veckans indiska mat så jag får väl hitta på något med dem till helgen innan de visnar.

Tips!
Om man har frysta kantareller med mycket vatten i kan man lägga dem i en sil och sätta silen i en bunke. Sen tar man en slev och trycker ut vattnet. På det viset slipper man steka dem en halv evighet i väntan på att allt vatten ska försvinna.   

Nu ska jag sova och njuta av att det är lördag imorgon för det är min sovmorgondag! Då går tösen upp med pappan och jag kommer upp lagom till frukosten är dukad. Sen lämnar jag disken och sticker och tränar. Fin fint :) Sov så gott alla alla!



Fredagsburgaren

Goafton gott folk!

Då var det äntligen fredagskväll. Maten är lagad och uppäten och barnet har somnat. Aaaa.. lugnt och skönt.. :) om man lyckas bortse från att Leonardo Di caprio härjar på så att väggarna skakar här inne det vill säga. Karln min envisas med att ha tv:n på högsta volym nämligen. hmm.. Idag är det fredag = hamburgedag! Det är några veckor sedan vi var hemma tillsammans på en fredag så den här burgaren var efterlängtad. Dock blev den något sen eftersom jag gav mig på att baka egna bröd dagen till ära. Det är ju bebisens namnsdag idag å allt :) Bröden skulle jäsa 1 timma + 2 timmar och jag kom igång med baket lite sent. Men bättre sent än aldrig! när det gäller mat i alla fall ;) Bröden blev kalasgoda! och nu ligger resten i frysen så nästa vecka går det snabbare.

Det skulle varit sesamfrön på men det fanns inte i mitt skafferi.

 
Hamburgebrödsreceptet kommer från Linneas skafferi via victoriasprovkök.se. Tack för ett mycket bra recept flickor. Smakade kalas och lagom mjuka och fina :) Mina bröd bakades dock med rågsikt istället för vetemjöl eftersom mjölet var slut. Jag lägger inte ut receptet här utan ni som är intresserade kan gå in på ovanstående sidor och läsa det direkt.

Recept på husets goda hamburgare (som jag varmt rekomenderar er!) finns i denna bloggens första inlägg så jag latar mig lite och låter bli att dra det igen ;) Ikväll lyxade vi till det lite med bacon i burgarna, mycket smaskigt!
Idag har det även påskpyntats här hemma med fjädrar och vårblommor. Det var på tiden.




Nu undrar ni kanske om jag inte tänker ge er något recept alls idag. Och det börjar jag väl också undra kan jag säga.. Vad har vi ätit de senaste dagarna igentligen? Jag får lov att ta en titt i fotoalbumet och återkomma;)

Fortsatt trevligt fredagsmys på er! 

torsdag 14 april 2011

Kyckling i örtsås och mos

Vilken underbart vårig dag det har varit här!
Fantastiskt skönt att solen värmer och gräset bara blir grönare och grönare. Jag och bebisen var på öppna förskolan sen tog vi en promenad med fröken Olsson + bebis för att leta vitsippor. Svårhittade här i Göteborg tydligen. Däremot hittde vi en liten damm med grodägg i, och två ödlor. Bebisarna sov igenom hela äventyret :) Här kommer recept på tösens favoriträtt: mos och kyckling i örtsås. Det är så roligt när jag lyckas laga något hon gillar! Det är nämligen inte alltid så ska ni veta.

Bild från igår eftersom jag glömt fota idag.

Recepten räcker till 4-6 portioner beroende på hur mycket bebisen äter.

Favoritmoset:

2 stora potatisar
1/2 palsternacka
5 blomkålsbuketter
2 tsk smör eller rapsolja
en skvätt mjölk

Koka upp vatten i en kastrull. Skär grönsakerna i mindre bitar och koka dem mjuka.
Mixa med mixerstav (eller i mixer) smaka av med smör och mjölk.
Min tös är inte så förtjust i enbart potatis, och själv tycker jag att potatis som varit fryst har en tendens att bli lite tråkig. Denna blandning blir lite krämigare och fungerar väldigt bra även efter frysning.

Kycklingpuré:

1 kycklingfilé
1 bit rotselleri
2 cm purjolök
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
2 msk smör
4 dl vatten

Koka upp vatten i en kastrull. Skala rotsellerin och dela i småbitar. Skölj purjon och skiva den. Lägg grönsakerna i kastrullen tillsammans med lagerbladet, pepparkornen och smör.
"Snygga till" kycklingfilén om det behövs och dela den i mindre bitar. Lägg kycklingen i koket och koka tills köttet är vitt igenom och rotsellerin mjuk. Det tar kanske en kvart.
Ta kastrullen från plattan. Fiska upp kycklingen och lägg i en skål.
Plocka upp lagerbladet och pepparkornen och släng dem. När man lägger hela pepparokorn i matkoket är det lite bra att hålla koll på exakt hur många som slinker ner, blir det fyra och man letar efter tre så är risken att den färdiga maten blir lite stark ;) Sila kokspadet och spara. Jag brukar använda en te-sil och ett glas eftersom det inte är så mycket. Mixa kycklingen med stavmixer. Tillsätt lite kokspad och rotselleri-purjo i taget. Smaka av. Kyckling blir lite torr eller dammig i konsistensen trots att det är puré. Men det är då såsen kommer in!

Örtsås till kyckling eller fisk:

2 dl röd mjölk
2 dl kokspad
4 tsk majsenamjöl
2 msk smör
pizzakrydda (oregano, basilika, timjan)
färsk basilika

Lägg smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet under omrörning lite i taget och späd sedan med kokspad och mjölk. Sjud på svag värme tills såsen får önskad konsistens. Lägg i pizzakrydda och hackad basilika.

Blanda sås och kycklingpuré. Jag brukar ta ungefär hälften hälften. Servera med moset!
Jag fryser inte in min bebismat i istärningslådor, som man annars brukar få tips om, eftersom jag tycker det blir för liten mängd i varje och en himla massa duttande. Isället använder jag muffinsformar i silikon. Fick tipset av en kompis kompis och det fungerar väldigt bra. Lätt att få loss maten också:) Nu är bebisen, som somnade sju, vaken så nu får det vara nog med bloggandet.

Färdigt för frysen! basilika blad på så vet jag att det är kycklingpuré.
 Trevlig kväll på er!

onsdag 13 april 2011

Chicken tikka masala med Raita

Hej!

Här kommer ett nattligt inlägg för alla er som är sugna på att svänga ihop lite mer avancerat nattkäk;) Dagen gick så fort idag så jag har inte haft tid att blogga förrän nu. Har varit på jobbet idag på hjärt- och lungräddningsutbildning så nu vet jag hur man hanterar medvetslösa personer och får upp saker som fastnat i halsen på barn. Usch hoppas jag slipper använda de kunskaperna.. men det känns tryggt på nåt vis att ha lärt mig hur man ska göra! Idag var jag ambitiös och gjorde Chicken tikka masala till lunch. Det är en av karlns favoriträtter och lite knepig att få att smaka som den gör på de indiska restaurangerna. Slutsatsen efter dagens kok är att det är mer grädde och smör i deras än hemma :) Bebisen fick kyckling i örtsås och favoritmoset med blomkål och palsternacka i.

När jag ska laga något jag inte vet hur man gör kan jag aldrig nöja mig med ett recept utan googlar alltid fram minst fem stycken :) Sen gör jag ett eget hopkok utifrån det som verkar vara det viktiga för maträtten ifråga. Chicken tikka masala kan (som så mycket annat) göras på en mängd sätt och jag har prövat ett antal varianter innan. Inget har hittills smakat som den på karls favvorestaurang så därför fortsätter jakten på den perfekta Chicken tikka masalan :) Idag bestämde jag mig för att marinera kycklingen i såsen ett par timmar först. Det blev supergott! men, som sagt inte lika gräddigt i smaken som den man äter ute. Dock bra för hälsan och imunförsvaret tänker jag mig med både ingefära, chili, vitlök och annat gott i.

Bebismat till höger :)




Följande behövs till 4 personer:

5 kycklingfilér (eller för all del vilka kycklingdelar man vill)
1/2 röd chili
1 röd paprika
2 cm färsk ingefära
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 tub tomatpuré
1 citron
1 1/2 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
3 stora slevar turkisk yoghurt
1 msk honung
1 1/2 dl vispgrädde
1-2 msk garam masala eller samma mängd av följande: 
kardemumma
kanel
gurkmeja
spiskummin
nejlikor (en tsk mortlade)
1/2 dl färsk koriander eller 1 tsk torkad

svartpeppar
salt

Gör så här:
Skär kycklingen i ca tre cm stora bitar.
Hacka paprika, lök, vitlök, ingefära, chili och koriander om du använder färsk. (jag använde torkad och tillsatte färsk vid bordet eftersom karln inte gillar färsk koriander).
Blanda i en stor bunke olja, tomatpuré, honung och yoghurt.
Rör i kryddorna och de hackade grönsakerna. Jag körde allt med stavmixer så att det blev nästan helt slätt. Det tog en himla tid att hacka allt så ett tips är att skära grejerna i bitar och köra allt med mixer på en gång. Smaka av och krydda på mer om du tycker det behövs.  Rätten är mild i smaken men det där kan man ju styra själv :)
Lägg i kycklingen och blanda runt.
Plasta och låt stå i kylen ett par timmar.

På indiskt vis äter man rajtan tajtan (Raita heter det på riktigt :) till denna rätt. Det är en kall yoghurtsås som är frisk och söt i smaken. Passar bra till lite starkare mat.

Till Raitan:

3 dl turkisk yoghurt
1/2 dl hackad färsk mynta
3 cm hackad gurka
1 msk honung
salt

Hacka mynta och gurka. Rör ner honungen i yoghurten (vispa lite med en gaffel om du inte har flytande honung så går det lättare) och sedan mynta och gurka. Smaka av med salt. Ställ i kylen till servering.

Sätt ris på kokning. Ta fram kycklingen och hetta upp en panna med rätt höga kanter. Det blir ganska mycket sås. Ungefär här fällde jag ihop datorn och slutade läsa recept så jag vet inte hur man gör "på riktigt". Det kan vara så att kycklingen ska tas ur marinaden och stekas på innan marinaden ska i och bli sås. Jag hällde ner allt i pannan på en gång och så fick det stå och puttra en 20 min. Tyckte att det blev bra. I mitt ursprungsrecept fanns ingen grädde men det slutade med att jag skvätte i ungefär 1 1/2 dl. Smaken blir lite syrlig av yoghurten så det beror lite på vad man föredrar.

Denna smaskiga rätt serverades med grönsallad, ris och raitan. I Indien äter man naanbröd till. Det kan ni köpa färdigt på Ica om ni vill. Eller baka om ni orkar :) Vi hoppade brödet idag och var nöjda och glada ändå. Och mätta! Nu är jag färdig för sängen känner jag. Ni får bebismatsrecepten och kvällsmatsreceptet imorgon. Då ska vi även till öppna förskolan på sångstund och ha finbesök av en go vän till mig på kvällen.

Gonatt och ha en bra dag imorgon!

Våran favorit Chicken tikka masala serveras för övrigt på Masala Kitchen här i Göteborg och finns på Nobelplatsen och Berzeliigatan för er som har vägarna förbi.

måndag 11 april 2011

Kycklingsallad

Hej på er!
Idag har jag varit en riktigt trött sunk-mamma och hasat runt här i mjukisar bland tvätthögar, leksaker och diskberg. Tösen vaknade kl. 07:00 med världens största smile och ett lyckotjut, totalt oberörd av att hon somnade sent igår och vaknade inatt både kl. 01 och kl. 04. Nu sitter jag i soffan och väntar på att karln ska komma hem från sin resa här om någon timme. Denna dagen ett liv sa ju Farbror Melker. Ett långt liv känner jag. Har dock fått både tvätt, disk, mat och dammsugning gjord. Dessutom promenad i det underbara vädret, handlat och introducerat balkongen för lillan. Om det lilla livet behagat sova lite under dagen (hon passade dock på under promenaden) hade det blivit mindre gjort kan jag lova. Nu blev jag liksom tvungen att sysselsätta oss för att inte somna själv. Det gjorde jag tillslut i alla fall. Vaknade kl. 10 och insåg att jag somnat under nattningen. Helt otroligt med tanke på att bebisen ikväll övade på sina allra högsta toner medan hon drog mig i håret. Ett hårstrå i taget drar hon tills de lossar. När jag lyckats lirka loss hennes svettiga lilla hand ur luggen för hundrafemtioelfte gången övergick hon till att rulla från sida till sida och dunka sin panna mot min. Till slut somnade vi alltså i allafall. Ikväll har jag ätit kycklingsallad. Mycket gott! Känns att det börjar gå mot varmare tider när salladssuget sätter in :)



Tösen fick också smaka, fast kokt kyckling. Sockerärtan var bäst.

Till dagens sallad som nog räckt åt 4 personer:

2 kycklingfilér
2 portioner pasta (jag hade fjärilspasta eftersom jag tycker de är fina!)
2 tomater
1/2 gurka
1/2 salladshuvud
1 näve sockerärtor
1 knipplök
6 st soltorkade tomater i olja
1 fetaost
1 rött äpple
färsk basilika
pizzakrydda
1/2 citron
salt
svartpeppar
olivolja
smör till stekning

Sätt pastavatten på kokning.
Dela kycklingfilérna ett par gånger och stek dem i smör. Krydda kycklingen med salt, peppar och pizzakrydda.
Koka pastan. Skär under tiden grönsakerna i lämpliga bitar och blanda allt sammans i en stor skål. Jag skivade löken först och la i botten på skålen med olivolja för att den skulle hinna suga åt sig och bli lite mildare. De soltorkade tomaterna klipper jag direkt ner i skålen med sax liksom basilikan.
Häll av pastan och spola snabbt med kallt vatten så den kyls lite. Häll på salt och lite olivolja direkt i durkslaget och blanda. Blanda i pastan och kycklingen (som jag också klippte direkt i skålen) i salladen. Krydda på med kvarnsalt, nymalen svartpeppar, citronsaft och olivolja toppa med basilikablad.

Tösens kyckling kokade jag med lite palsternacka i bitar, lagerblad, vitpepparkorn, smör och pizzakrydda. Hon fick en bit att smaka på och resten pureáde jag. Ska försöka göra någon liten sås av skyn som blev imorgon så får vi se vad betyget blir. Tittade förresten på ett matprogram på svt förut som heter Det söta livet. Oj oj vilka goa grejer! Får nog ta och hitta en ursäkt för att göra lite efterrätter snart ;) Halv åtta hos mig var också riktigt mumsigt idag. Vad mycket gott man kan hitta på.

God natt på er alla!